Skip to main content

#51: Keto Dieet en Cholesterol

By 31 oktober 2023Niet gecategoriseerd

Longevity Factor: ★★★★★

De interpretatie van je bloeduitslagen kan soms verwarrend zijn. Dezelfde waarde is bij de ene persoon zorgwekkend, en bij de andere persoon te verklaren (en ok).

Vooral als het gaat om het Ketogeen dieet.

Deze week duiken we dieper in deze voedingsstrategie en wat het kan betekenen voor je cholesterolwaarden.

De onbegrepen patiënt

Een 39-jarige man kwam bij ons met bloeduitslagen die hij niet volledig begreep en voelde zich niet gehoord door zijn huisarts.

Zijn cholesterol was opmerkelijk hoog, iets wat zijn huisarts direct koppelde aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Hij sport 6 dagen per week, 2 uur per dag.

Slaapt 8 uur gemiddeld.

Hij eet elke dag 4000 calorieën, waarvan ongeveer 250-350 gram vet.

➡️ Gemiddeld eten mensen 50-100 gram vet per dag.

(Deel)uitslag bloedonderzoek.

De gemiddelde huisarts zou hartkloppingen krijgen van deze waarden

De context van het ketogeen dieet

Deze patiënt volgt echter een ketogeen dieet, waarbij hij dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid vet consumeert, veel meer dan de gemiddelde persoon.

Het is belangrijk te begrijpen dat een Ketogeen Dieet niet automatisch leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, ondanks de toename van cholesterol.

Wat is het ketogeen dieet?

Je hebt waarschijnlijk gehoord van het ketogeen dieet – een eetpatroon waarbij je vrijwel geen koolhydraten eet (maximaal 20-50 gram) en de nadruk legt op vetten (>60%) en eiwitten (30-35%).

Voorbeelden van voedingsmiddelen in dit dieet zijn boter, kaas, eieren, en in sommige varianten, avocado’s en olijfolie.

Het ketogeen dieet en cholesterol

Wanneer men het ketogeen dieet volgt, is het niet ongewoon om een verhoging van het totale cholesterol, met name LDL (low-density lipoprotein), te zien.

LDL staat vaak bekend als het “slechte” cholesterol omdat een overmatige hoeveelheid ervan kan leiden tot plaque vorming in de bloedvaten, wat het risico op hartaandoeningen kan verhogen.

Echter, het is essentieel te begrijpen dat er verschillende subtypes van LDL zijn, waarvan sommige meer atherogeen (plaque-vormend) zijn dan andere.

Het ketogeen dieet kan de productie van grotere, “pluizige” LDL-deeltjes stimuleren, die als minder schadelijk worden beschouwd dan de kleinere, dichtere varianten.

Tegelijkertijd kan het ketogeen dieet ook het HDL (high-density lipoprotein) of het “goede” cholesterol verhogen. HDL helpt bij het verwijderen van overtollig cholesterol uit de bloedvaten en beschermt zo tegen hartziekten.

Het is ook belangrijk om te weten dat er niet zoiets bestaat als goed of slecht cholesterol. Vaak wordt hiernaar verwezen met LDL en HDL.

Zowel LDL als HDL (Low/High Density Lipoproteïn), kan je zien als vervoersmiddelen. Deze vervoersmiddelen vervoeren cholesterol (vetten). De cholesterol in een LDL of HDL bus is hetzelfde. Let er dus op dat je specialist of huisarts specifiek LDL-c(holesterol) gebruikt.

LDL kan de vaatwand beschadigen / binnendringen en daarna oxideren, dan spreken we over Geoxideerd LDL.

Geoxideerd LDL – een diepere duik

LDL (lage dichtheid lipoprotëine) is een transporter van cholesterol in het lichaam.

Zoals een taxi!

Deze taxi’s kunnen beschadigd raken door oxidatie tijdens oxidatieve stress.
Dat resulteert dus in Geoxideerd LDL.

Deze beschadigde LDL kan dan in de wand van de bloedvaten terechtkomen, wat leidt tot aderverkalking.

Wat zegt deze waarde?

Een hoog geoxideerd LDL wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten, omdat het een van de componenten is van aderverkalking. Wanneer je bloedvaten vernauwd raken, zit onder andere deze geoxideerde LDL in de muur van de bloedvaten.

👉️ Geoxideerde LDL is dus een betere voorspeller van hart- en vaatziekten dan alleen LDL.

Geoxideerde LDL is hiermee een biomarker voor oxidatieve stress en ontsteking in het hart- en vaatstelsel.

Wat wil je dus niet?

Het Keto Dieet als trigger van een torenhoog LDL in combinatie met veel Geoxideerd LDL. Dan is je risico op hart- en vaatziekten groot.

Aanbevelingen voor diegenen op het ketogeen dieet

Type vetten: Richt je op gezonde, onverzadigde vetten zoals olijfolie, noten en avocado’s, en beperk de inname van verzadigde vetten.

Vezelinname: Hoewel het ketogeen dieet koolhydraatbeperkt is, is het essentieel om voldoende vezels uit groenten en sommige laag-glycemische vruchten te krijgen.

Regelmatige controle: Als je je zorgen maakt over je cholesterolwaarden tijdens het volgen van het ketogeen dieet, overleg dan met een arts en overweeg regelmatige bloedonderzoek.

Conclusie

Het ketogeen dieet is een hulpmiddel, maar niet voor iedereen geschikt. De sleutel is om je lichaam en de reactie op het dieet in kaart te brengen en te begrijpen. Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde. Bij de ene persoon schiet bijvoorbeeld ook de ApoB door het dak, bij de ander niet.

Regelmatige controle van bloedwaarden, inclusief geoxideerd LDL & ApoB, is essentieel.

Onze belangrijkste tip?

Werk samen met gezondheidsprofessionals die een verder kijken dan LDL en HDL en begrip hebben van voeding en gezondheid om het beste uit jouw dieet te halen.

Nieuwsgierig naar jouw risico op hart -en vaatziekten?

Doorloop de gezondheidsscan en we mailen je met meer informatie over ons Hart -en Vaatziekten bloedonderzoek.

Eet je vaak Keto of heb je een familie geschiedenis met hoge cholesterol? Morgen gaan we veel dieper op deze complexe materie in en weet jij zelf hoe het cholesterol verhaal nu echt werkt.

Elke woensdag om 07:30 in je mailbox.

Blijf gezond en tot volgende week!

Thomas & Alexander
BodyFact Weekly
Powered by LNGVTY B.V.

Leave a Reply

Generated by Feedzy