Skip to main content

#51+: Keto Bloedwaarden: Medisch Perspectief

By 1 november 2023Niet gecategoriseerd

Is je arts onbekend met Keto?

Essentie Weekly #51

In deze BodyFact Weekly ga jij het volgende leren:

De essentie van het Ketogeen dieet.

De invloed van een Ketogeen dieet op je cholesterol en LDL.

Hoe je bloedwaarden correct interpreteert tijdens een Ketogeen dieet.

Een speciale Keto Biomarker voor een nauwkeurigere gezondheidsmonitoring.

Een 39-jarige cliënt benaderde ons vanwege zijn recente bloeduitslagen. Hij voelde zich niet begrepen door zijn huisarts. Wat was de reactie van de arts op zijn uitslagen?

De arts was geschokt en wilde direct cholesterol verlagende medicijnen voorschrijven zonder verdere voedingsanalyse.

Het risico op hart- en vaatziekten ligt met dit soort waarden conform de richtlijnen op de loer (niet onterecht, begrijp ons niet verkeerd).

Hoe zit dit precies?

Hart- en vaatziekten veroorzaken wereldwijd 17,8 miljoen overlijdens per jaar.

Stond deze man van 39 al met één voet in zijn graf?

Spoiler: Dit risico is niet verhoogd en deze uitslagen zijn in zijn geval niet onverwacht, mits je de context zou begrijpen:

Het ketogene dieet

Deze man sportte 6 dagen per week, 2 uur per dag.

Hij sliep 8 uur gemiddeld.

Hij at elke dag 4000 calorieën, waarvan ongeveer 250-350 gram vet.

➡️ Gemiddeld eten mensen 50-100 gram vet per dag.

Voor de duidelijkheid: een ketogeen dieet betekent niet automatisch een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Maar toch stijgt door het Keto dieet het cholesterol, waarvan we weten dat dat wel een verband heeft met hart- en vaatziekten.

Dus hoe zit dit?

Het ketodieet?

Het is een dieet met zeer beperkte koolhydraten (20-50 gram) en een nadruk op vetten (>60%) en eiwitten (30-35%). Een typisch ontbijt? Boter, kaas en eieren, waarbij boter net zo normaal is als een appel

=> Maar hoe beïnvloedt dit dieet dan je cholesterol?

Spoiler: je LDL-cholesterol gaat dus omhoog. Dit komt omdat het lichaam minder LDL-receptoren gaat maken, waardoor er minder LDL-cholesterol uit het bloed wordt weggevangen.

Waarom stijgt LDL-cholesterol?

In essentie: Bij een ketogeen dieet consumeer je veel verzadigde vetten zoals boter en kaas, evenals onverzadigde vetten zoals olijfolie, avocado en zalm. Voor velen kan een hoge inname van verzadigde vetten de lever stimuleren om cholesterol te produceren.

Echter, dit is niet noodzakelijkerwijs nadelig. Het lichaam reguleert namelijk de cholesterolopname en wat het niet nodig heeft, wordt uitgescheiden.

Is dit nieuwe informatie👇️?:

Nee, dit wisten we al in 1993.

Ik maak me meer zorgen als je heel veel vet eet en een steeds lager LDL hebt, dan mag je me bellen.

Oké, onderzoek laat dus zien dat wanneer we ketogeen dieet eten, onze LDL stijgt en weer daalt wanneer we hiermee stoppen.

Dit zie je in onderstaande grafiek, waarbij na 12 maanden het LDL cholesterol met wel 245% toenam!

Voordelen keto?

Het volgen van een ketogeen dieet heeft enkele duidelijke voordelen. Allereerst merk je dat je automatisch minder ongezonde snacks en tussendoortjes consumeert. In plaats daarvan zorg je voor een goede inname van vetten.

Dit komt omdat, wanneer je keto eet, het lastiger wordt om koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals chips, koekjes en ijs te nuttigen.

Dit leidt ertoe dat je voedingskeuzes maakt die meer natuurlijk zijn.

Vaak kies je voor:

Kaas

Eieren

Vlees

Oliën

Boter

Wat ook interessant is, is dat recente studies aangeven dat een verhoogd LDL-cholesterol niet per se samenhangt met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Er zijn zoveel andere factoren die meespelen in je algehele gezondheid, zoals hoe actief je bent en hoe goed je slaapt.

Dus, wil je echt een beter inzicht in je gezondheid? Dan is het essentieel om verder te kijken dan de standaard waarden. Het meten van diverse gezondheidsindicatoren kan je dat diepere inzicht geven.

Want zoals het gezegde luidt: meten is weten.

Veel mensen volgen dit dieet om gewicht te verliezen. In de beginfase lijkt er een snelle gewichtsafname te zijn, maar dit kan misleidend zijn.

Waarom? Koolhydraten houden namelijk vocht vast, dus bij een ketogeen dieet verliest men in eerste instantie veel vocht. Dit betekent niet dat er direct veel vet is verbrand.

 

Mogelijke nadelen keto?

Er zijn enkele potentiële risico’s en overwegingen bij het volgen van een ketogeen dieet:

Verhoogde risico op aderverkalking.

Gebrek aan vezels in je dieet.

Je loopt het risico op een tekort aan essentiële vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen.

Er is een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierstenen.

Sportprestaties kunnen afnemen door een tekort aan koolhydraten, met name glucose.

Wanneer je echt alleen maar bacon en boter eet, dan eet je ook nul vezels… Vezels zijn zo goed voor je, dat ze zelfs je je kans op kanker verlagen.

➡️ Eet je Keto? Vergeet dan in ieder geval je vezels vanuit groenten en fruit niet.

Keto en Diabetes Type 2?

Keto is een handige tool die wij ook vaak inzetten bij onze clënten. Onderzoek laat namelijk zien dat het ketogeen dieet tot verbetering kan leiden bij diabetes type 2.

Logisch, omdat je vrijwel geen koolhydraten eet en je dus minder schadelijke hoge suikerpieken hebt.

Maar wanneer je ineens keto gaat eten, suikerverlagende medicijnen gebruikt en niks tegen je arts zegt.. dan heb je verhoogd risico op een te laag suiker. Dan kan je zelfs flauwvallen of in coma raken.

Wel of Geen Keto?

✅ Voor mensen die willen afvallen en minder zooi willen eten kan het helpen.
🛑 Voor sommigen stijgt het cholesterol en LDL-cholesterol tot hele hoge waarden, wat geassocieerd wordt met hart- en vaatziekten.

Dus dat zegt niet zoveel, wat moeten we dan meten om te kijken of ketogeen voor jou goed of nadelig is?

Meet eens echte biomarkers💉

Het is van cruciaal belang om verder te kijken dan alleen LDL-cholesterolwaarden. Hoewel het bekend is dat een ketogeen dieet tijdelijk het LDL-cholesterol kan verhogen, is het essentieel om de exacte impact hiervan op de gezondheid te bepalen.

Een belangrijke factor om te overwegen is het niveau van geoxideerd LDL, wat een dieper inzicht kan bieden in potentiële gezondheidsrisico’s.

Geöxideerd LDL

Lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) is niet zomaar een molecuul; het is een cruciale transporter van cholesterol in onze lichaam. Maar zoals veel componenten in ons lichaam, is het niet immuun voor de schadelijke effecten van oxidatieve stress. Wanneer LDL onderhevig is aan oxidatie, transformeert het naar een staat die we ‘geöxideerd LDL’ noemen.

Nu, waarom is dit belangrijk? Geöxideerd LDL heeft de neiging zich te vestigen in de endotheelwand van onze bloedvaten. Dit proces kan bijdragen aan de vorming van atherosclerotische plaques (stolsels), wat op zijn beurt een voorbode kan zijn voor aderverkalking.

Het is essentieel de nuances te begrijpen tussen cholesterol, LDL-cholesterol en geoxideerd LDL, zeker als je streeft naar een optimale vasculaire gezondheid.

Wat zegt deze waarde?

Wanneer we spreken over vernauwde bloedvaten, is geöxideerd LDL vaak een van de schadelijke componenten die zich nestelen in de vaatwanden. Dit maakt geöxideerd LDL tot een meer accurate voorspeller van hart- en vaatziekten dan LDL alleen.

Sterker nog, het fungeert als een biomarker, signaleert oxidatieve stress en ontstekingsprocessen binnen het cardiovasculaire systeem.

Het is dus van cruciaal belang om te begrijpen dat, hoewel het ketogeen dieet tal van voordelen kan bieden, een significant verhoogd LDL – met name wanneer het geoxideerd is – het risico op hart- en vaatziekten kan vergroten.

Voor degenen die het ketogeen dieet volgen of overwegen, is het raadzaam om je regelmatig te laten onderzoeken op je zogenaamd uitgebreid Lipidenprofiel en deze uitslagen te overleggen met een gespecialiseerde professional.👇️ 

🥑 Unieke tip

Stel je eet keto, maar je ziet een te hoog cholesterol en LDL. Moet je dan stoppen? Wat wat als ik je vertel dat je met een andere vorm van keto deze waarden kan verlagen?

💡Showtime!

Is er iets opwindender dan een wetenschappelijk onderzoek dat licht werpt op een veelgestelde vraag? Waarschijnlijk wel, maar ik doe een poging.

De volgende studie biedt precies dat inzicht: welk type vet heeft de grootste invloed op onze cholesterolwaarden?

Vetten kunnen uit drie primaire bronnen worden verkregen:

Verzadigde vetten (zoals boter en kaas)

Enkelvoudig onverzadigde vetten (denk aan olijfolie en avocado)

Meervoudig onverzadigde vetten (bijvoorbeeld uit zalm)

De bevindingen van het onderzoek waren duidelijk: een overmatige inname van verzadigde vetten kan leiden tot verhoogde cholesterol- en LDL-waarden. De oplossing?

Overweeg om verzadigde vetten gedeeltelijk te vervangen door gezondere vetten zoals avocado en olijfolie.

Wijze les?

Voor sommige mensen werkt het ketogeen dieet perfect, terwijl het voor anderen misschien niet de beste keuze is.

Na het volgen van het ketogeen dieet heb je je bloedwaarden laten controleren en ontdekt dat je LDL-cholesterol aanzienlijk verhoogd is. Als je geoxideerde LDL-waarden laag zijn, is er geen reden tot zorg. Echter, als deze waarden hoog zijn, is het tijd om actie te ondernemen en je dieet of levensstijl aan te passen.

Klik hier voor onderzoek naar je Geoxideerd LDL.

Leave a Reply

Generated by Feedzy