Skip to main content

#56: Trainingsschema van Sinterklaas

By 5 december 2023Niet gecategoriseerd

In 5 minuten per week weet jij hoe je jouw Health Data inzet voor voor je meest optimale leven.

Longevity Leap: 5 minuten voor topprestaties en een langer leven.

Let’s Dive In!

DR. ALEXANDER

Het allermooiste voorbeeld van Longevity? Dat is Sinterklaas natuurlijk! Op zijn eeuwenoude leeftijd een zak van 30 kilo aan cadeautjes dragen over zijn schouder, op zijn paard klimmen, over hoge daken balanceren en lenig door schoorstenen klimmen.

Wat heeft hij gedaan om op zijn leeftijd zo fit te zijn?

1. Deadhang: Kracht en Geduld

De deadhang is simpel: je hangt aan een stang en houdt dit zo lang mogelijk vol. Deze oefening versterkt je grip, schouders en rug. Stel je voor dat je Sinterklaas helpt door pepernoten te bewaken. Je hangt aan de dakgoot en houdt een oogje in het zeil. Het vereist kracht en geduld, twee eigenschappen die Sinterklaas zeker bezit!

Wat heb je eraan? Gripkracht
Doel: 2 Minuten hangen

2. Farmers Carry: De zak van Sinterklaas

Bij de farmers carry til je gewichten op (denk aan twee volle boodschappentassen) en loop je een bepaalde afstand. Dit verbetert je grip, balans, en uithoudingsvermogen. Wat dacht je van die zware zakken met cadeautjes? Het is een praktische oefening die je voorbereidt op het dragen van zware lasten, maar ook om je vast te houden aan een reling of tafel. Stel je voor dat je valt..

Wat heb je eraan? Uithouding en gripkracht
Doel: Jouw totale lichaamsgewicht (aan cadeautjes) kunnen dragen voor 1 minuut

3. Pull-Up: Klimmen met Piet

Pull-ups zijn geweldig voor het versterken van je bovenlichaam. Stel je voor dat je een Piet bent die langs de regenpijp omhoog klimt. Deze oefening helpt je om sterker en behendiger te worden. Het is ook een goede manier om te werken aan je ‘Pieten-skills’, terwijl je je spieren traint.

Wat heb je eraan? Armkracht, schouderkracht en schouder stabilisatie
Doel: 5 keer jezelf langzaam optrekken vanuit hangende positie

4. Turkish Get-Up Test: Opstaan met Energie

De get-up test is een van de beste en meest simpele manier om je algemene fitheid te testen. Ga op de grond liggen en sta op zonder je handen te gebruiken. Het lijkt misschien makkelijk, maar het vereist kracht, flexibiliteit en balans. Dit verliezen we sneller dan je denkt: Na onze 20e worden we steeds minder flexibel worden, waarbij we elke 10 jaar tot wel 10% flexibiliteit kunnen verliezen.

Wat heb je eraan? Mobiliteit, stabiliteit en kracht.
Doel: 5 keer opstaan waarbij je maar 1 hand gebruikt

5. Balans/Stability: Lopen over Daken

Balansoefeningen zijn volgens onderzoek essentieel voor stabiliteit en voorkomen van blessures. Daarmee zijn ze de X-Factor voor een zelfstandig leven. Dit is vooral belangrijk voor Sinterklaas en de Pieten, die vaak over daken lopen ‘s nachts en balanceren. Een goede balans houdt je niet alleen veilig op het dak, maar ook in het dagelijks leven.

Wat heb je eraan? Balans, stabiliteit en kracht.
Doel: Op 1 been staan voor 1 minuut met je ogen dicht.

LONGEVITY LAB

Wat is het: Elastische banden om statisch te stretchen

Belangrijkste Voordeel: Je kan dit overal doen, thuis of op werk
Prijs: €10+
Tijdsinvestering: 5-10 minuten per dag, 3 keer per week

 Productkenmerken:

Waarom elastische banden ? Elastische banden kunnen worden gebruikt om de mobiliteitl te vergroten om verschillende redenen. in dit onderzoek zie je hoe deze leidde tot verbetering na 5-7 weken.

Het werkt via het volgende mechanisme:

Weerstand: Deze weerstand richt zich op het vergroten van de lengte van een musculo-tendineuze eenheid, wat in wezen de afstand tussen de oorsprong en aanhechting van een spier kan vergroten. Het kan dus de spier functioneel verlengen.

Gewenning: Door het rekken raakt je (on)bewust tolerant voor spierverlenging. Zo ben je dus ineens ‘leniger’ geworden. Een betere ROM betekent meer netto kracht kunnen gebruiken, beter je bewegingen kunnen uitvoeren en controleren en dus ook betere functionele prestaties.

Deze factoren maken elastische banden een nuttig hulpmiddel voor het vergroten van de jouw mobiliteit.

Ideaal voor: Iedereen die zijn prestaties wil verbeteren en meer functie uit zijn lichaam wil halen.

LONGEVITY FAN?

Wil je meer weten over jouw Health Data en hoe je die inzet om jouw optimale leven te leiden? Sinds enkele maanden vind je ons en andere Longevity enthousiastelingen ook in onze LNGVTY.Health Whatsapp Community.

👉 Join now

WAT KUNNEN WE VOOR JOU BETEKENEN?

Wij nemen geen genoegen met ‘gewoon gezond leven’. Gewoon zorgt namelijk voor vroegtijdige ellende. Door jouw Health Data beter te begrijpen, kan jij nu én later efficiënter blijven presteren op het hoogste niveau. Op deze manier blijf je zowel zakelijk als privé de man die jij voor jouw omgeving wilt zijn.

Wil jij jouw Health Data onderzoeken en verder analyseren zodat je a) weet waar je nu staat b) weet welke acties nu prioriteit hebben en c) je je eigen toekomst plant? 👉 Have a chat

Wil je meer van dit? Volg ons op Linkedin waar we onze eigen journey en ervaringen delen. Thomas Esselink & Alexander Rakic

Ontvang jouw wekelijkse portie Longevity direct in je inbox – subscribe nu en / of deel het met je netwerk!

Leave a Reply

Generated by Feedzy