Skip to main content

#58: Foliumzuur jouw Gamechanger

By 19 december 2023Niet gecategoriseerd

In 5 minuten per week weet jij hoe je jouw Health Data inzet voor voor je meest optimale leven.

Longevity Leap: 5 minuten voor topprestaties en een langer leven.

Let’s Dive In!

DOKTER ALEXANDER

Vandaag gaan we het hebben over een superheld onder de vitamines die je waarschijnlijk onderschat: Foliumzuur. Ja, je leest het goed. Deze vitamine is jouw geheime wapen op weg naar een gezonde 100!

Foliumzuur: Niet alleen voor Zwangere Vrouwen

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is beroemd om zijn rol tijdens de zwangerschap. Maar wist je dat het ook een rockster is voor je cellen en hersenen?

Een Gamechanger

Vitamine B9 wordt omgezet in tetrahydrofoliumzuur (THF). Denk aan THF als een klein fabriekje in je lichaam dat helpt bij het maken van belangrijke onderdelen voor je DNA en RNA. DNA en RNA zijn als het instructieboekje van je lichaam voor het bouwen en repareren van cellen.

Dit THF-fabriekje helpt ook bij het maken van rode bloedcellen, die zuurstof door je lichaam vervoeren. Zonder genoeg rode bloedcellen, en zonder goed werkend DNA en RNA, kan je lichaam niet goed groeien of zichzelf repareren.

De belangrijkste functies zijn dan ook:

DNA Supercharger: Foliumzuur is essentieel voor het maken en repareren van DNA. Zonder genoeg foliumzuur, kunnen je cellen niet goed delen. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu geen super efficiënte cellen?

Hersenkracht: Naarmate we ouder worden, wordt het behouden van onze cognitieve functies steeds belangrijker. Foliumzuur helpt bij het vertragen van cognitieve achteruitgang. Dus, wil je scherp blijven?

Energieboost: Vermoeidheid? Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, waardoor je meer energie krijgt. Zeg maar dag tegen die middagdipjes.

Wat zeggen de cijfers?

Studies tonen aan dat een hogere inname van foliumzuur gelinkt is aan een lager risico op hart- en vaatziekten. En laten hartziekten nu net een van de grootste boosdoeners zijn als het gaat om vroegtijdig overlijden.

Hoe krijg je genoeg binnen?

Groene bladgroenten, citrusvruchten, bonen, en noten zijn jouw vrienden.

Maar, let op: foliumzuur is gevoelig voor koken. Dus, gooi niet al je groenten in een hete pan. Een beetje rauw is soms beter.

Foliumzuur: Jouw Route naar 100

Door je foliumzuur op peil te houden, werk je aan een van de belangrijkste markers voor een lang en gezond leven. Het is een kleine moeite met een groot effect.

Foliumzuur is dus niet zomaar een vitamine, het is jouw best buddy in de strijd voor Longevity. Zorg dat je genoeg binnenkrijgt en wie weet, misschien tik jij die 100 wel aan met de energie van een 30-jarige!

Tot de volgende keer, en blijf gezond!

Alles over Foliumzuur weten? Check dan de gratis Deep Dive van dokter Alexander voor alle details.

LONGEVITY FAN?

Wil je meer weten over jouw Health Data en hoe je die inzet om jouw optimale leven te leiden? Sinds enkele maanden vind je ons en andere Longevity enthousiastelingen ook in onze LNGVTY.Health Whatsapp Community.

👉 Join now

WAT KUNNEN WE VOOR JOU BETEKENEN?

Wij nemen geen genoegen met ‘gewoon gezond leven’. Gewoon zorgt namelijk voor vroegtijdige ellende. Door jouw Health Data beter te begrijpen, kan jij nu én later efficiënter blijven presteren op het hoogste niveau. Op deze manier blijf je zowel zakelijk als privé de man die jij voor jouw omgeving wilt zijn.

Wil jij jouw Health Data onderzoeken en verder analyseren zodat je a) weet waar je nu staat b) weet welke acties nu prioriteit hebben en c) je je eigen toekomst plant? 👉 Have a chat

Wil je meer van dit? Volg ons op Linkedin waar we onze eigen journey en ervaringen delen. Thomas Esselink & Alexander Rakic

Ontvang jouw wekelijkse portie Longevity direct in je inbox – subscribe nu en / of deel het met je netwerk!

Leave a Reply

Generated by Feedzy