Skip to main content

#59: Lp(a)

By 26 december 2023Niet gecategoriseerd

Sommige zaken heb je invloed op en op andere zaken niet. Met kerst werken we aan een van de belangrijkste zaken voor jouw Longevity, namelijk familie en saamhorigheid (mits je elkaar niet in de haren vliegt).

Maar wij zouden wij niet zijn als we daar een stukje data aan toevoegen.

Longevity Leap: Lipoproteïne (a), de enige waarde die geen last heeft van kerst.

Let’s Dive In!

DOKTER ALEXANDER

Maak kennis met Lipoproteïne a Lp(a), een sleutelspeler in je hartgezondheid die vaak over het hoofd wordt gezien. Lp(a) is niet zomaar een cholesteroltype; het heeft unieke eigenschappen die je risico op hartaandoeningen kunnen verhogen.

En het verrassende? Je genen spelen hierin de hoofdrol, niet je levensstijl.

Normale Lp(a)-waarden liggen onder de 30 mg/dl. Maar als jouw waarden hoger zijn, is het tijd om actie te ondernemen.

Korte Feiten over Lp(a)

Ideaal Niveau: Onder 30 mg/dl is goed.

Bij Verhoging: Let op bloeddruk, hartslag, Apolipoproteïne B, visceraal vet, slaap, en metabole waarden.

Risicozone: Boven 50 mg/dL = hoger risico op hartziekten.

Variatie: Waarden variëren van <0.1 tot >100 mg/dl.

Kritieke Grens: Boven 120 mg/dl, risico x 3,6.

Veel Voorkomend: 10-30% van de wereldbevolking heeft hoge waarden.

Veelvoorkomend Probleem: Velen kennen iemand met hoge Lp(a).

Lp(a) lijkt op LDL, het ‘slechte’ cholesterol, maar heeft een unieke twist: een extra eiwit genaamd apolipoproteïne(a). 

Dit kleine verschil heeft grote gevolgen voor je hart en bloedvaten. Lp(a) klontert daardoor namelijk sneller samen en bevordert bloedstolsels en aderverkalking. 

Het lijkt op plasminogeen, een stof die helpt bij het oplossen van stolsels. Door deze gelijkenis kan Lp(a) de afbraak van stolsels verstoren, wat leidt tot een hogere neiging tot bloedstolling.

𝗣𝗲𝗿𝘀𝗼𝗼𝗻𝗹𝗶𝗷𝗸 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀:
Thomas zijn Lp(a) daalde de laatste 6 maanden van 33 naar 24 mg/dl
↳ Alleen door geen alcohol te drinken.
↳ Vaker testen heeft wel zin als je er actief aan werkt.

Dus, wat kun je doen als je Lp(a)-niveau hoog is?

Er zijn leefstijl keuzes en behandelingsopties die een wereld van verschil kunnen maken. Van voedingsaanpassingen tot medicatie, er zijn manieren om je hartgezondheid te verbeteren en je risico te verlagen.

Wil je meer weten over dit fascinerende onderwerp en hoe je je hart kunt beschermen? Daar duiken we dieper in de wereld van Lp(a), de impact ervan op je gezondheid, en wat je eraan kunt doen.

LONGEVITY LAB

VO2Max Inspanningstest

Wat is het: VO2Max test

Belangrijkste Voordeel: Goede VO2Max = lager risico op vroegtijdig overlijden
Prijs: €150 – €300
Tijdsinvestering: 60-90 minuten

VO2Max test:

Een VO2max test meet hoe efficiënt je lichaam zuurstof gebruikt tijdens inspanning. Vier belangrijke kenmerken van zo’n test, simpel uitgelegd:

Meting van je conditie: De VO2max waarde geeft aan hoeveel zuurstof je lichaam kan gebruiken tijdens maximale inspanning. Hoe hoger dit getal, hoe beter je conditie. In Thomas zijn geval is dat 50.0 ml/min/kg een ‘boven gemiddeld’ resultaat vergeleken met leeftijdsgenoten.

Inzicht in energiegebruik: De test laat zien hoe je lichaam energiebronnen gebruikt, zoals vetten en koolhydraten, tijdens verschillende intensiteiten van inspanning. Dit helpt om je training te optimaliseren voor vetverbranding of voor prestaties op hoge intensiteit.

Trainingszones: Op basis van je resultaten worden trainingszones vastgesteld. Deze zones helpen je om je trainingen te plannen, zodat je effectief werkt aan zowel uithoudingsvermogen als aan kracht en snelheid.

Persoonlijke benchmarks: De test biedt benchmarks zoals je maximale vermogen en hartslag bij verschillende inspanningsniveaus. Dit helpt je om je voortgang te volgen en je trainingen aan te passen naarmate je conditie verbetert.

Samengevat, de VO2max test is een waardevol hulpmiddel om je huidige fitnessniveau te begrijpen en om je trainingen te personaliseren voor maximale effectiviteit.

LONGEVITY FAN?

Wil je meer weten over jouw Health Data en hoe je die inzet om jouw optimale leven te leiden? Sinds enkele maanden vind je ons en andere Longevity enthousiastelingen ook in onze LNGVTY.Health Whatsapp Community.

👉 Join now

WAT KUNNEN WE VOOR JOU BETEKENEN?

Wij nemen geen genoegen met ‘gewoon gezond leven’. Gewoon zorgt namelijk voor vroegtijdige ellende. Door jouw Health Data beter te begrijpen, kan jij nu én later efficiënter blijven presteren op het hoogste niveau. Op deze manier blijf je zowel zakelijk als privé de man die jij voor jouw omgeving wilt zijn.

Wil jij jouw Health Data onderzoeken en verder analyseren zodat je a) weet waar je nu staat b) weet welke acties nu prioriteit hebben en c) je je eigen toekomst plant? 👉 Have a chat

Wil je meer van dit? Volg ons op Linkedin waar we onze eigen journey en ervaringen delen. Thomas Esselink & Alexander Rakic

Ontvang jouw wekelijkse portie Longevity direct in je inbox – subscribe nu en / of deel het met je netwerk!

Leave a Reply

Generated by Feedzy