Skip to main content

#63: Een Koude Douche

By 23 januari 2024Niet gecategoriseerd

In onze snelle, veeleisende wereld is focus essentieel voor succes, of het nu gaat om zakelijke doelen, persoonlijke ontwikkeling of sportprestaties.

Stel je voor dat er een eenvoudige, maar vaak over het hoofd gezien methode bestaat om je focus te verbeteren?

Blootstelling aan kou..

Longevity Leap: Direct na je koude douche kan je focus even wankelen door de fysieke reactie van je lichaam. Plan daarom een korte buffer van ongeveer 30 minuten voordat je je stort op werk of training.

Let’s Dive In!

DOKTER ALEXANDER VERTELT

Hey daar! Pak een warme kop koffie en ga er even goed voor zitten. Ik ga je iets vertellen over kou en focus dat je echt niet wilt missen.

Het begin van een IJskoud avontuur

Al eeuwenlang gebruiken culturen wereldwijd koude baden en ijswaterbaden om lichaam en geest te versterken. Wanneer je in een ijsbad stapt, schrik je eerst. Je lichaam schakelt dan over naar de ‘fight or flight’-modus, waardoor je hartslag, bloeddruk en ademhalingssnelheid toenemen. Je lichaam reageert dan door meer warmte te genereren, wat weer leidt tot trillen en het samentrekken van bloedvaten om warmteverlies te beperken.

Een prachtig mechanisme van ons lichaam om jou te beschermen.

Hoe werkt dit precies?

In onderstaand stappenschema zie je precies wat er in het lichaam gebeurt en waarom je je vaak zo lekker voelt na een koude douche:

Blootstelling aan Kou

Het lichaam wordt blootgesteld aan koude temperaturen.

Activering van Fysiologische Reacties

Het lichaam activeert een reeks reacties om de interne balans te handhaven.

Vasoconstrictie

De bloedvaten vernauwen zich, een proces bekend als vasoconstrictie.

Doel: Warmteverlies verminderen en de kerntemperatuur van het lichaam behouden.

Vrijlating van Neurotransmitters

Koude blootstelling stimuleert de afgifte van neurotransmitters zoals noradrenaline en dopamine in de hersenen.

Effect: Verhoogde alertheid en verbeterde stemming, leidend tot een staat van verhoogde waakzaamheid.

Productie van Endorfines

Koude blootstelling verhoogt de productie van endorfines, bekend als de “gelukshormonen”.

Resultaat: Een gevoel van welzijn en euforie.

Positieve gezondheidseffecten

Online leeft een koude plons bijna een eigen leven en is Wim Hof de belichaming van dit fenomeen. Daar valt ook veel over te zeggen maar die parkeren we voor een andere keer.

Welke voordelen kan je online vinden? We beginnen met de populairste.

Vetverbrander:
Omdat het veel calorieën zou verbranden volgens onderstaande onderzoek. Het zou namelijk bruin vet activeren, maar wij mensen bevatten maar 0.02% bruin vet. Je verbrandt dan evenveel calorieën met 2-3 minuten hardlopen. Schiet niet echt op toch?

Maar op het web zijn er heel veel te vinden. In de deep dive gaan we er dieper op in maar hier een aantal voorbeelden:

Verbeterd Glucosegebruik

Ontstekingsremmend

Immuunsysteem

Huidgezondheid

Stofwisseling

3 Effecten voor Diepe Focus

Leuk is het voor de meeste mensen niet. En als het wel leuk is, dan heeft het niet meer het gewenste effect, of het is niet koud genoeg. Maar wat niet leuk is kan wel nuttig zijn. En daar doen we het voor.

Er zijn namelijk 3 effecten die bijdagen aan jouw prestaties, of dat nou zakelijk is of privé:

Discipline opbouwen:
Elke ochtend die koude kraan opendraaien vergt moed. Deze daad van zelfdiscipline traint je wilskracht, essentieel voor zakelijke efficiëntie en het bereiken van sportieve doelen.

Stress verminderen:
In een wereld waar stress constant op de loer ligt, biedt een koude douche een moment van reset. Het helpt je lichaam om beter met stress om te gaan, waardoor je helderder en rustiger wordt – zowel op het werk als thuis.

Alertheid verhogen:
De koude sensatie geeft je hersenen een signaal om neurotransmitters zoals noradrenaline vrij te geven. Dit betekent een directe boost in alertheid en concentratie, perfect voor die drukke werkdagen of vóór een intensieve workout.

De Praktische Kant

Timing is Cruciaal:
Direct na je koude douche kan je focus even wankelen door de fysieke reactie van je lichaam. Plan daarom een korte buffer van ongeveer 30 minuten voordat je je stort op werk of training.

Begin Rustig:
Start met een lauwe douche en verlaag geleidelijk de temperatuur. Zo maak je het een haalbare, dagelijkse gewoonte.

Wil je het hele verhaal achter koude blootstelling en focus lezen? Klik hier voor Alexander’s Deep Dive. Ontdek hoe je deze methode kunt toepassen in je dagelijks leven en transformeer je focus.

ATHLETE OF AGING

Thomas, onze ‘Athlete of Aging’, doorloopt in 2024 ook zelf ons programma. Eerder vertelden we al over Aktiia, de 24-uurs monitoring van je bloeddruk.

Deze kleine armband draag je bijvoorbeeld elk kwartaal 2 weken. Hij meet meerdere keren per uur je bloeddruk, op die manier krijg je een veel realistischer beeld van je bloeddruk.

Thomas is deze nu aan het testen.

Onze bloeddruk zou standaard rond de 120/80 moeten zitten. Het geeft direct de gezondheid weer van onze hart- en bloedvaten, waarbij je bloeddruk binnen tientallen jaren stapsgewijs kan stijgen.

Kou verhoogt overigens onze bloeddruk. We zien dan ook dat in de winter onze bloeddruk hoger is dan ‘s zomers. Dit is gelukkig een kortdurende stressprikkel, net als sporten

Wat vertelt Aktiia je?

Weekgemiddelde
Na vier dagen zien we een mooi gemiddelde ontstaan, waarbij zaterdag wat verhoogd was. Daarover zometeen meer.
De bloeddruk is gemiddeld 123/68

Taart en Rode wijn
Op dagbasis zie je flink wat schommelingen. Mooi om te zien dat een dag met relatief veel slechte voeding en een beetje alcohol, ook direct impact heeft op je bloeddruk.

Wat zie je nog meer?
Aktiia geeft aan hoe lang je in je target range zit. Tevens kijkt het naar je hartslag en geeft het een overzicht van je gemiddelde dag -en nacht bloeddruk. Dit is een veilige target range. Longevity standaard is 120/80.

Je bloeddruk is een van de belangrijkste markers voor Longevity. Simpel gezegd, een verhoogde bloeddruk resulteert in schade aan je hart -en bloedvaten. Je wilt deze monitoren omdat het een van de beste risico indicatoren is.

We schreven er ook een hele Weekly over:

EXCLUSIEF PROGRAMMA

Ben je een Ondernemer die bewust is van zijn gezondheid en bereid is hierin te investeren? Verlies je wel eens het overzicht, maar streef je naar een fitte toekomst tot je 90ste? Ontdek ons exclusieve programma: totaal inzicht in je gezondheid, een persoonlijk medisch team, en een uniek plan voor jouw fysieke en mentale welzijn.

 👉 Have a chat

WAT KUNNEN WE VOOR JOU BETEKENEN?

Wij nemen geen genoegen met ‘gewoon gezond leven’. Gewoon zorgt namelijk voor vroegtijdige ellende. Door jouw Health Data beter te begrijpen, kan jij nu én later efficiënter blijven presteren op het hoogste niveau. Op deze manier blijf je zowel zakelijk als privé de man die jij voor jouw omgeving wilt zijn.

Wil je meer van dit? Volg ons op Linkedin waar we onze eigen journey en ervaringen delen. Thomas Esselink & Alexander Rakic

Ontvang jouw wekelijkse portie Longevity direct in je inbox – subscribe nu en / of deel het met je netwerk!

Leave a Reply

Generated by Feedzy