Skip to main content

#67: Botox = Longevity?

By 20 februari 2024Niet gecategoriseerd

Vandaag duiken we in een onderwerp dat je misschien verrast: Botox en longevity. Ja, je leest het goed. Botox staat bekend om zijn cosmetische voordelen, maar wist je dat het oorspronkelijk werd gebruikt als een medisch hulpmiddel?

Longevity Leap: Voor wie maar één keer per jaar een behandeling wil, is vlak voor de zomer ideaal. Wil je weten waarom….?

Let’s Dive In!

DOKTER ALEXANDER VERTELT

Interne Longevity vs. Externe Longevity. Een onderwerp wat je misschien niet van ons verwacht, maar af en toe een uitstapje buiten de gebaande paden biedt jou en ons meer perspectief.

Geluk bij een ongeluk

Botox werd per toeval ontdekt als een manier om rimpels te verminderen. Dit gebeurde eind jaren ’80 door Dr. Jean Carruthers, een oogarts uit Canada. Zij zag dat patiënten die Botox kregen om een probleem aan de oogspier te behandelen, ook minder rimpels hadden. Samen met haar man, een huidspecialist, ging ze dit verder onderzoeken.

Hun onderzoek liet zien dat Botox veilig en effectief is voor het tijdelijk gladmaken van de huid. In 2002 keurde de Amerikaanse gezondheidsorganisatie FDA Botox goed voor het verminderen van rimpels.

Sindsdien is het dan ook wereldwijd een populaire behandeling voor niet alleen rimpels maar ook andere medische problemen.

Hoe werkt Botox precies?

Botulinumtoxine type A, het actieve ingrediënt in Botox, werkt door de zenuwsignalen die de spiercontracties veroorzaken tijdelijk te blokkeren. Dit resulteert in een verminderde spieractiviteit op de injectieplaats, wat kan helpen bij het gladstrijken van rimpels op het gezicht voor cosmetische doeleinden of het verlichten van de symptomen van bepaalde medische aandoeningen.

Om je duidelijk te maken dat het voor veel meer dan rimpels wordt gebruikt, hieronder een lijst met medische toepassingen van botox:

Medische Toepassingen

Chronische Migraine: Sinds 2010 een bekende behandeling voor vermindering van hoofdpijn bij mensen die lijden aan frequente migraines.

Spasticiteit: Verlichting van spierstijfheid in de ledematen, vaak ten gevolge van aandoeningen zoals hersenverlamming.

Overactieve Blaas: Behandeling van symptomen zoals een frequente drang tot urineren of incontinentie.

Cervicale Dystonie: Vermindering van de abnormale nekspierspanning of draaiingen.

Blefarospasme: Behandeling van onvrijwillig knipperen of sluiten van de oogleden.

Strabismus (Scheelzien): Correctie van ongelijke oogspieren die een afwijking in de oogpositie veroorzaken.

Hyperhidrose (Overmatig Zweten): Sinds 2004 is het een bekende behandeling voor de vermindering van overmatig zweten onder de oksels, en soms op de handpalmen en voetzolen.

Sialorroe (Overmatige Speekselproductie): Vermindering van de speekselproductie bij aandoeningen zoals Parkinson.

Tandenknarsen (Bruxisme): Verlichting van de spierspanning die leidt tot tandenknarsen.

Achalasie: Behandeling van problemen met het slikken door de spieren van de slokdarm te ontspannen.

Chronische Anale Fissuren: Vermindering van de spierspanning in de anale sfincter om genezing te bevorderen.

Lekker in je vel

Je goed voelen gaat verder dan rimpels verminderen. Botox kan ervoor zorgen dat je minder boos of verbaasd oogt, wat jouw uitstraling positief beïnvloedt. Sommigen gebruiken het om de huidveroudering te vertragen, inclusief het verminderen van lachlijntjes.

Wat opvalt, is een trend dat mensen al op jongere leeftijd beginnen met botox, in kleinere doseringen, als preventieve maatregel. Door regelmatig gebruik kan de vorming van diepere lijnen worden voorkomen, vergelijkbaar met hoe je spieren traint in de sportschool. Een sterke spier trekt harder aan je huid, wat meer rimpels veroorzaakt.

Vroeg beginnen kan dus de behoefte aan botox in de toekomst verminderen.

Maar wat je natuurlijk niet wilt, is die onnatuurlijke ‘frozen face’…

The dose makes the poison

We kennen namelijk allemaal wel iemand met een frozen face, oftewel iemand die zoveel botox in de spieren heeft van zijn/haar gezicht dat diegene niet boos kan kijken, niet verbaast kan kijken en vrijwel niet meer kan lachen.

Dit is een typisch geval van betalen per hoeveelheid. Dit ligt aan de behandelende arts, niet aan de botox. Het idee is namelijk om de functie van de spieren te behouden terwijl je de vorming van rimpels vermindert, een echte win-win.

Bijvoorbeeld, met 10-20 units botox kun je de frons verminderen zonder het vermogen om te fronsen volledig te verliezen. Dit houdt de spier in bedwang en voorkomt dat deze te sterk wordt, met een effect dat ongeveer 6 maanden aanhoudt.

Voor wie maar één keer per jaar een behandeling wil, is vlak voor de zomer ideaal. Dit is wanneer je het meest met je ogen knijpt tegen het licht, en dus het meeste voordeel hebt van de behandeling.

Conclusie

Botox is veel meer dan een cosmetische behandeling. Het heeft een rijke geschiedenis van medisch gebruik en biedt voordelen die verder gaan dan het esthetische. Van het behandelen van medische aandoeningen tot het verbeteren van de kwaliteit van leven, Botox speelt een belangrijke rol in de wereld van gezondheid en Longevity.

Pauze

De komende 4 weken ontvang je geen wekelijkse Newsletter van ons. We gaan werken aan ons verhaal, concept, format en die aansluit bij ons bedrijf LNGVTY.

We willen een Newsletter die meer is dan gewone gezondheid. Het gaat om de impact die je kan maken op de kwaliteit van je leven. Op het vertragen (en wie weet ooit omkeren) van het verouderingsproces. Medisch, wetenschappelijk maar wel toegankelijk.

Zoals sommigen misschien weten zijn we twee jonge vaders, ondernemers en werkt Alexander ook nog 5 dagen als arts. We kiezen voor duurzaam door nu even te pauzeren.

Als je ideeën hebt, vinden we het altijd leuk om die te ontvangen. Dit kan je mailen naar thomas@lngvty.health.

PS: Uiteraard sturen we wel elke woensdag onze Premium versie.

Liefs,
Alexander & Thomas

Leave a Reply

Generated by Feedzy