Heb je een vraag?

Hier vind je onze antwoorden op vaak gestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via info@bodyfact.nl.
We helpen je graag!

Algemeen

Wat kost een bloedonderzoek?

De kosten van een bloedonderzoek kunnen sterk uiteen lopen. De prijs van een onderzoek hangt namelijk samen met de verschillende biomarkers die worden onderzocht in het bloed.
Voor ieder biomarker dat wordt onderzocht, betaal je al snel meerdere euro’s. In de pakketten die BodyFact aanbiedt is er al een selectie gemaakt van de biomarkers die met elkaar te maken hebben en belangrijk zijn voor een goede uitslag.

Wordt bloedonderzoek wel of niet vergoed door je zorgverzekeraar?

Indien de huisarts of specialist een bloedonderzoek nodig acht, zal die worden voorgeschreven. Je wordt dan doorverwezen naar een polikliniek, medisch centrum of laboratorium voor de bloedtest.
Een (huis)arts verwijst je alleen door als hij of zij dat nodig vindt, bijvoorbeeld bij een vermoedelijke ziekte, allergie of als jij tot een risicogroep behoort van een bepaalde ziekte of aandoening.
Voor bloedonderzoeken die door een arts zijn voorgeschreven, geldt een vergoeding vanuit de basisverzekering.
Je betaalt alleen je verplichte (en het eventueel het vrijwillige) eigen risico. Het verplicht eigen risico bedraagt minimaal 385 euro in 2022.
Zonder verwijzing van een arts ontvang je vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor bloedonderzoek. Een preventief bloedonderzoek betaal je dus zelf.
Als je via je huisarts het bloed laat onderzoeken gaat het dus van je eigen risico af, je betaalt dan dus óók zelf, maar bij BodyFact kun je zelf bepalen wat je wilt laten onderzoeken. Veel huisartsen staan uitgebreider onderzoek niet toe, omdat de zorgverzekering dit niet goedkeurt (te duur).
Maar dit zou je niet tegen moeten houden om te investeren in je eigen gezondheid!

Vergoeding vanuit je aanvullende zorgverzekering?

Bij een aantal verzekeraars, zoals Zilveren Kruis, VGZ krijg je vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding voor een leefstijlcheck of health check. Je krijgt dan een soort checkbox thuisgestuurd waarmee je je cholesterol en glucose kunt meten.
Voor de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Neem bij twijfel over de voorwaarden of hoogte van de vergoeding contact op met je zorgverzekeraar.

Vingerprik

Wanneer kan ik het best bloed afnemen?

Probeer in de ochtend bloed te prikken en verstuur de testkit dezelfde dag en gratis met onze meegeleverde retourenvelop. Het beste is om nuchter te zijn, omdat wel eten een kleine invloed kan hebben op de TSH-spiegels.
Gelieve niet op vrijdag, zaterdag of zondag bloed te prikken en te versturen.

Hoeveel bloed moet er minimaal in het buisje gevuld zijn?

0.5ml is echt het minimale, dat is halverwege. Maar in dit geval is meer echt beter.
Als er meerdere bloedwaarden getest moeten worden is er helaas meer bloed nodig.
Anders zou het zomaar kunnen zijn dat de test opnieuw gedaan moest worden.

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat er veel bloed uit een vinger komt?

Wij adviseren om goed warme handen te hebben voordat je prikt. Vaak denk je al dat je warme handen hebt, maar zeker in de wintermaanden lijkt dit vaak maar zo.
Ons advies is dan ook echt minimaal 2 minuten goed opwarmen. Bij voorkeur onder een warme kraan, of de te prikken hand goed opwarmen aan een warme kop koffie/thee.

Wat moet ik doen als er uit mijn vinger geen bloed meer komt?

In dat geval zal je meerdere vingers moeten prikken. Ook als een bepaalde vinger weinig bloed oplevert.
Wat ook kan helpen is om het prikken met z’n tweeën te doen. Dus iemand anders te laten prikken.

Kan het ook misgaan met bloedprikken?

Helaas komt het voor dat het laboratorium je bloed niet kan analyseren. Soms komt er te weinig bloed binnen. Soms heeft het verzenden hier invloed op.
Denk hierbij aan het feit dat post (zo rond feestdagen bijvoorbeeld) langer onderweg is of extreme weersomstandigheden.
Bloed kan het beste ‘bewaard blijven’ tussen 4 en 20 graden. Maar het weer kunnen we helaas niet altijd sturen.

Schildklier

Voor wie is de schildkliertest geschikt?

De schildkliertest is voor iedereen die symptomen heeft van een trage schildklier, overactieve schildklier, een familiegeschiedenis van schildklierproblemen heeft, een auto-immuunziekte heeft of prestatieverhogende middelen gebruikt.

Wat is de schildklier?

Je schildklier is een klier aan de voorkant van je nek, net onder je adamsappel. Het maakt deel uit van je hormoonstelsel, verantwoordelijk voor je hormonale huishouding in je lichaam.

Wat doet je schildklier?

De functie van je schildklier is het reguleren van je stofwisseling. Stofwisseling is simpel gezegd het proces waarbij je lichaam voeding omzet in energie.

Welke schildklieraandoeningen zijn er?

Als je niet genoeg schildklierhormoon produceert, wordt dit hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier) genoemd. Als je te veel schildklierhormoon produceert, wordt dit hyperthyreoïdie (een overactieve of snel werkende schildklier) genoemd. Bekende andere aandoeningen zijn de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves

Meer Over Jouw Gezondheid? Doe Gratis Scan

ONTDEK DE GEHEIMEN VAN JOUW SCHILDKLIER

En herken klachten van een niet goed functionerende schildklier.

Simpele vragenlijst.

Je bent maar een paar minuten bezig, dus je kunt dit direct even doen.

Op zoek naar zekerheid?

Wij laten je zien wat wat jouw lichaam te vertellen heeft.

Persoonlijk rapport.

Op basis van je antwoorden ontvang je inzichten waarmee je direct aan de slag kan.